• 17 octombrie, 2019
  • Ovidiu Brunchea
  • Categorie: Blog

In contextul în care veniturile din chirii se pot declara printr-un nou mecanism fiscal și folosind o nouă declarație, normele Codului fiscal au fost modificate recent, potrivit unui document apărut în Monitorul Oficial, astfel încât să dispară cerința înregistrării la Fisc a contractelor de închiriere din care rezultă veniturile impozabile.

Necesitatea de a duce contractele la organul fiscal a dispărut din normele Codului fiscal, după ce vineri a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea Guvernului nr. 354/2018. Actul normativ a modificat normele Codului fiscal chiar în ziua apariției sale în Monitor.

Concret, în normele Codului fiscal nu se mai regăsește obligația de a duce contractul de închiriere la Fisc în 30 de zile de la încheiere. “Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal au obligaţia depunerii la organul fiscal competent a declaraţiei pe fiecare sursă de realizare a venitului, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului”, prevăd acum normele.

Înainte de modificările operate prin HG nr. 354/2018, era precizată și obligația depunerii contractelor la Fisc. “Contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal au obligația depunerii la organul fiscal competent a declarației privind venitul estimat/norma de venit pe fiecare sursă de realizare a venitului, odată cu înregistrarea contractului de cedare a folosinței bunurilor, în termen de 30 de zile de la încheierea acestuia”, scria în norme până de curând.

Prin urmare, obligația de a depune declarația unică pentru persoanele fizice trebuie îndeplinită în termenul de 30 de zile de la încheierea contractului. Cei care și-au mai declarat până acum veniturile din chirii la Fisc știu că se foloseau de formularul 220 (declarația privind venitul estimat/norma de venit), doar că aceasta nu mai e folosită în prezent, de când a intrat în vigoare obligația de a depune declarația fiscală unică.

Modificarea normelor Codului fiscal era absolut necesară, având în vedere toate schimbările care s-au făcut la Codul fiscal în aceste ultime luni – normele Codului nu se mai corelau cu noile prevederi.

sursa: avocatnet.ro